Aké rozmery by mali mať školské lavice?

školské lavice

Školské lavice sú dennou súčasťou školského života našich detí. V kontexte zdravia a pohodlia žiakov je veľmi dôležitým aspektom výber nábytku primeraného výške a veku detí a týka sa to aj školských lavíc. Akú výšku a šírku by mal mať školský nábytok?

školské lavice

Školské lavice – základný prvok školského nábytku

Školské lavice musia mať správnu výšku a šírku, pretože len starostlivo vybratý nábytok zabráni vzniku porúch držania tela a zraku žiakov. Zariadenie, ktoré deti navštevujú, treba prispôsobiť potrebám žiakov rôzneho veku. V tomto prípade je rozhodujúce vybavenie tried. Pri ich zariaďovaní je potrebné venovať osobitnú pozornosť rozmerom školských lavíc.

Rozmery pre školské lavice od roku 2007 upravuje európska smernica. Tieto predpisy stanovujú rozmery školského nábytku, a to nielen pre školské lavice, ale aj školské stoličky. Nábytok, pri ktorom žiaci píšu a čítajú, musí mať veľkosť prispôsobenú ich výške. 

Rozmery školských lavíc

Školské lavice boli na základe smernice rozdelené do 8 kategórií, ktorým boli pridelené farby. Lavice pre deti, ktoré majú výšku od 80 do 95 cm, sú označené bielou farbou. Výška stolovej dosky od zeme pre deti v tejto kategórii musí byť 40 cm. Druhou skupinou je školský nábytok oranžovej farby. Oranžová farba je kategória pre študentov s výškou od 93 do 116 cm. Výška školských lavíc musí mať výšku vrchu 46 cm. Študenti s výškou od 108 do 121 cm by mali zasa sedieť pri 53 cm vysokých stoloch. Lavice s takýmito rozmermi sú označené fialovou farbou.

Žlté školské lavice sú určené pre deti s výškou 119 až 142 cm. Výška dosky stola pre je 59 cm.  Staršie deti s výškou 133 až 159 cm by sa mali učiť v laviciach s výškou 64 cm a tieto stoly majú podľa predpisov červené označenie. Modrá a hnedá farba sú priradené lavičkám prispôsobeným najvyšším tínedžerom – vhodná výška lavíc pre takýchto žiakov je 76 a 82 cm. Vyberte si zo širokej ponuky školského nábytku, medzi ktorým nájdete produkty ako školská lavica, školská stolička či jedálenský stôl pre študenta. Ponúkame tiež kvalitný kancelársky nábytok – stačí si len vybrať z ponuky.

Prečítajte si tiež:


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/0/7/073b19f9-70d4-4431-9f10-0d1be3788d35/multibox.sk/web/clanky/wp-content/themes/betheme-child/includes/content-single.php on line 286
Jozef Doliňák