Ako vyzerá údržba záhrady po zime – niekoľko užitočných tipov

garden maintenance

Absencia mrazov a roztopený sneh znamená, že údržba záhrady po zime je za dverami. Zahŕňa prípravu trávniku, očistenie kvetín, kríkov a stromov, ako aj úpravu chodníkov.  Nevyhnutnosťou je kvalitné náradie a vhodné oblečenie. Ak budete postupovať systematicky, údržba záhrady po zime vám zaberie maximálne niekoľko dní – samozrejme, v závislosti od veľkosti záhrady.

garden maintenance

Údržba záhrady po zime krok za krokom

Údržba záhrady po zime začína očistením stromov od vyschnutých, chorých či poškodených vetvičiek a konárov (február – marec). Je nevyhnutné odstrániť akékoľvek prekážky, ktoré by mohli brániť rastu nových konárov. Údržba záhrady po zime zahŕňa aj odstránenie zvädnutých či nezdravých rastlín – stačí ostrihať listy a nadzemné časti. Je možné, že zimné počasie ich obralo o silu a sviežosť, ktorú im dodá jarné slnko a voda. Údržba záhrady po zime pokračuje trávnikom – ak ste na ňom našli nejaké holé miesta, t. j. plochy bez trávy – je najvyšší čas na dosiatie trávy. Následne nezabudnite trávnik pohnojiť. Akokoľvek precízna údržba záhrady po zime by bola neefektívna bez oživenia pôdy. Veď práve pôda prispieva k zdravému rastu a vývinu všetkých rastlín a vhodne zadržuje vlhkosť. Preto ju nezabudnite po zime prihnojiť a upraviť. Odporúčané sú organické hnojivá, ktoré pôde zaobstarajú potrebné živiny.

Posledná fáza údržby záhrady po zime

Údržba záhrady po zime sa po vyššie spomenutých činnostiach prehupne do ďalšieho kroku, a tým je odstránenie buriny a trávy zo záhonov. Pokojne môžete použiť aj postrek na burinu, ušetríte si prácu neskôr. Následne prekopávajte pôdu (nezabudnite ani na vyvýšené záhony), odstráňte z nej odumreté korene, stonky a listy. Zlepšíte prístup kyslíku k rastlinám.  V tomto momente je údržba záhrady po zime v záverečnej fáze a môžete začať aj s vysadením zeleniny – takej, ktorá zvládne aj chladnejšiu pôdu. Možno spomenúť mrkvu, cesnak, cibuľu, zemiaky či hrach. Taktiež môžete zasiať aj semienká rastlín. Obľúbené sú trvalky, ktoré nemusíte každoročne vymieňať. Doslova si žijú vlastným životom. Údržba záhrady po zime otvára dvere aj výsadbe jarných kvetín ako sú narcisy či tulipány, ako aj výsadbe byliniek. K najobľúbenejším patrí bazalka, rozmarín či mäta. Ak plánujete skleník, údržba záhrady po zime je ideálnym časom na jeho vytvorenie. Určite nezabudnite ani na kompostovisko a úpravu jeho okolia.

Údržba záhrady po zime končí uprataním, teda vyčistením cestičiek a chodníčkov od lístia či starej trávy.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/0/7/073b19f9-70d4-4431-9f10-0d1be3788d35/multibox.sk/web/clanky/wp-content/themes/betheme-child/includes/content-single.php on line 286
Simona Velflová