Čo je SEO optimalizácia?

SEO optimalizácia

SEO optimalizácia webu predstavuje súbor viacerých techník, ktorých cieľom je zlepšiť návštevnosť webovej stránky z neplatených, tzv. organických, výsledkov vyhľadávania v internetových vyhľadávačoch (Google. Bing, Yahoo a i.). Jednoducho povedané ide o prekliknutia na váš web z vyhľadávača. SEO optimalizácia má za úlohu zvýšiť viditeľnosť aj dostupnosť webu pre užívateľov, čo vedie k vyššej návštevnosti a zároveň aj k vyššej šanci na nákup.

Prečo sa SEO optimalizácia vyplatí?

Existuje niekoľko tisícok webových domén (kúpených aj vybudovaných od začiatku), ktoré končia znakmi .sk. Ako docieliť, aby používateľ klikol práve na vašu? Odpoveď je jednoduchá – správna SEO optimalizácia. Zaistí, že práve váš web bude viditeľný vo vyhľadávačoch pri zadaní relevantných kľúčových slov (existuje niekoľko pokročilých funkcií pre Google vyhľadávanie). Je potrené zdôrazniť, že SEO optimalizácia vedie k optimalizácií webu s dôrazom nielen na vyhľadávače, ale aj užívateľov. To znamená, že na webe nájdu relevantné informácie, ktoré hľadajú. Aj preto je dôležité, aby bol váš web atraktívny nielen po grafickej, ale aj obsahovej stránke zameranej na tvorbu textov dodržiavajúcich základné SEO princípy. SEO optimalizácia nielenže napomôže dostať váš web na lepšie priečky v rámci výsledkoch  vyhľadávania, ale zároveň zabezpečí, aby ste zbytočne neplytvali peniaze na nákup reklamného priestoru.

SEO optimalizácia

Dôležité faktory SEO optimalizácie

SEO optimalizácia sa mnohým javí ako dlhodobý a zložitý proces. Jej pointa je však pomerne jednoduchá – stačí, ak určíte, čo hľadá vaša cieľová skupina a konkrétne výrazy (kľúčové slová) vhodne zakomponujete do obsahu webovej stránky. To je prvý krok, ktorým začína SEO optimalizácia webu. Mimoriadne odporúčané je aj budovanie spätných odkazov – teda nový text prepojíte s už existujúcimi stránkami na vašom webe, príp. odkážete na cudzí relevantný web. SEO optimalizácia zvyčajne predchádza SEO analýze, ktorá poukáže na off-page a on-page faktory. Prvé spomenuté napomáhajú pri vylepšení pozície webovej lokality mimo priestoru vašej webovej stránky (linkbuilding, sociálne siete, cudzie blogy a pod.). On-page faktory prispievajú k optimalizácií stránky pre vyhľadávače s dôrazom na základné kľúčové slová (metadáta, titulky H1 a H2 a i.). SEO optimalizácia síce nie je zložitá veda, ale aj tak ju odporúčame zveriť do rúk špecialistom. Uvidíte, že výsledky sa dostavia do niekoľkých týždňov. SEO optimalizácia je totiž beh na dlhšiu trať, ktorý vedie ku komplexnosti a zvýšeniu autority vášho webu, k skvalitneniu jeho obsahu a k zvýšeniu jeho dôveryhodnosti. To sú faktory, ktoré zaiste oslovia potenciálnych návštevníkov.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/0/7/073b19f9-70d4-4431-9f10-0d1be3788d35/multibox.sk/web/clanky/wp-content/themes/betheme-child/includes/content-single.php on line 286
Simona Velflová