Fasády z dreva – nielen estetické, ale aj ekologické a úsporné

fasády z dreva

Fasády z dreva majú nielen estetickú funkciu, ale aj ekologickú a úspornú. Každý, kto si zvolí drevené hranoly na fasádu si volí prírodný a klimaticky šetrný materiál. Prax ukazuje, že fasády z dreva, ak je správne zvolený materiál, majú často dlhšiu životnosť ako betónové alebo omietnuté fasády. 

fasády z dreva

Fasády z dreva – aký druh dreva je na ich výrobu vhodný?

Na fasády z dreva sú vhodné v podstate všetky druhy mäkkého dreva, ako je smrek, jedľa, borovica, smrekovec a duglaska, ale aj veľmi odolné tvrdé dreviny ako dub alebo gaštan. Ak však chcete, aby vaša fasáda vydržala čo najdlhšie a zachovala si svoj vzhľad, stavte  na sibírsky smrekovec, dub alebo borovicu. Tieto materiály sú využívané aj na drevené terasy, pretože sú vysoko odolné voči meniacim sa teplotám a mnohým iným podmienkam. Jadrové drevo smrekovca, borovice a dubu je odolnejšie, ako smrek a jedľa, preto sa tieto druhy dreva používajú na fasády bez dodatočnej povrchovej ochrany.

Nesmieme však zabudnúť na termodrevo, ktoré je využívané taktiež na drevené terasy a je podrobené špeciálnemu tepelnému spracovaniu. Vďaka tomuto opracovaniu sa mení farba povrchu, drevo má nižšiu schopnosť absorbovať vodu a je odolnejšie voči deformáciám.

Čoraz väčšie využitie dreva nielen u fasád z dreva

Popularita využívania dreva nielen ako estetického, ale aj ako konštrukčného materiálu prudko rastie. Ľudia, ktorí plánujú stavať krovy alebo stavať zrubový dom, garáž, alebo záhradný altánok, väčšinou volia prírodné konštrukčné drevo. Prečo? Pretože ide o materiál so širokým spektrom použitia a výbornými parametrami, ktorý bude fungovať aj v tých najzložitejších projektoch.

Ku kvalitným konštrukčným prvkom partia BSH hranolyKVH hranoly, ktoré sú vyrábané z dreva podrobeného profesionálnemu tepelnému a mechanickému spracovaniu. Medzi užitočný konštrukčný materiál, ale aj materiál využívaný na zabezpečenie estetickosti – napríklad na fasády z dreva, patria známe OSB dosky. Ich rozmanité použitie pri väčších i menších stavebných projektoch ich zaraďuje k najpoužívanejším veľkoplošným materiálom. Iba u nás nájdete široký výber spomenutých materiálov a odborné poradenstvo zároveň. Neváhajte nás kontaktovať.

Prečítajte si tiež:


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/0/7/073b19f9-70d4-4431-9f10-0d1be3788d35/multibox.sk/web/clanky/wp-content/themes/betheme-child/includes/content-single.php on line 286
Jozef Doliňák