Japandi alebo keď sa v interiéri stretne Škandinávia s Japonskom

japandi

Viete, čo je japandi? Ide o interiérový štýl, ktorý je charakteristický tromi aspektmi – príroda, minimalizmus a jednoduchosť. Zaujímavosťou je, že japandi predstavuje nápaditú kombináciu dvoch interiérových štýlov, ktoré pochádzajú z rôznych častí sveta – Škandinávie a Japonska. Bytoví dizajnéri opisujú japandi ako funkčný, upokojujúci, pohodlný, sofistikovaný a ľahký. Patrí k aktuálnym dizajnovým trendom pre kuchyne, obývačky aj spálne.

Japandi alebo keď sa v interiéri stretne Škandinávia s Japonskom - 1

Japandi uznáva jednoduchú krásu s rustikálnymi detailmi

Začiatky japandi sa spájajú s cestami dánskych dizajnérov a architektov do Japonska, ktorí približne pred 150 rokmi začali hľadať nové inšpirácie pre svoju tvorbu. Preto japandi v sebe odráža prvky Hyggie ako škandinávskeho konceptu útulnosti a pohodlia a Wabi-Sabi. Tento japonský pojem je vyjadrením myšlienky, že krása sa ukrýva v nedokonalosti a odmieta všetko, čo je nadbytočné. Aktuálne je japandi obľúbený pre svoju nadčasovú eleganciu a vzdušnosť. Uprednostňuje jeden – dva dominantné prvky v interiéri pred množstvom rôznych dekorácií.

Pravidlá japandi

Ako si môžete u vás doma vytvoriť interiér v štýle japandi? Stačí sa pridŕžať niekoľkých pravidiel a odporúčaní. Základ tvoria princípy minimalistického dizajnu. Dôležité je  používanie prírodných materiálov ako drevo, hlina, bambus, ratan, kameň, keramika, prírodné tkaniny a textílie – bavlna, ľan, hodváb a i. Japandi uznáva neutrálne farby, ktoré vytvárajú farebný kontrast s chladnejšími tónmi, najmä modrej a zelenej. Nebojte sa hravých či geometrických vzorov na ozvláštnenie. Je potrebné zdôrazniť, že japandi kladie dôraz na funkčnosť. To znamená, že každý kus nábytku či interiérový prvok musia byť účelové. Interiérové doplnky a zariadenie majú vynikať kvalitným remeselníckym spracovaním a ideálne aj výrobou na mieru. Japandi sa neodmysliteľne spája s interiérovými rastlinami, ktoré slúžia na akési rozbitie monochromatickosti. Pre tento štýl je typické aj zníženie výšky nábytku – samozrejme tam, kde je to možné (napríklad posteľ). Nezabúdajte, že japandi zahŕňa aj interiérové osvetlenie, ktoré by nemalo byť príliš jasné ani ostré. Nemenej dôležité je tienenie okien prostredníctvom látkových či drevených žalúzií alebo japonských posuvných zásten, príp. podobných prvkov.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/0/7/073b19f9-70d4-4431-9f10-0d1be3788d35/multibox.sk/web/clanky/wp-content/themes/betheme-child/includes/content-single.php on line 286
Simona Velflová