Merače hrúbky laku – ako ich správne používať?

merače hrúbky laku

Merače hrúbky laku sú nepostrádateľnými zariadeniami, ktoré by mali byť súčasťou každého karosárskeho a lakovacieho servisu. Merače nám pomáhajú získať potrebné znalosti o lakovaní auta a využívajú sa na určenie či bolo auto prelakované alebo tmelené. Dobré oko vidí rozdiel vo farbe, ale neprezradí rozsah opravy. Prečítajte si o nich niečo viac.

merače hrúbky laku

Merače hrúbky laku a ich používanie

Merače hrúbky laku môžu byť skutočne nápomocné, ale len v prípadoch, že ich používate správne. Najdôležitejšia je ich správna kalibrácia! Pred prvým použitím je dôležité merač laku kalibrovať.

Iba so správne kalibrovanými meračmi môžete pristúpiť k meraniam. Kalibračné dosky sú vždy dodávané s glukomerom. Môžete si ich zakúpiť aj samostatne. Ak ste nikdy nepoužívali merače hrúbky laku, oplatí sa vykonať testovacie merania, napríklad na vašom aute. To vám umožní zvyknúť si na zariadenie. Pri prehliadke auta by malo byť vykonaných niekoľko desiatok meraní. Môžete si ich zapísať na papier alebo použiť funkciu pamäte merania, ktorá je súčasťou mnohých modelov meračov. Po vykonaní práce môžete merač bezpečne uchovať v rack skrini. Do pozornosti tiež dávame kamerový systém, ktorý ochráni výbavu nielen vašej dielne.

Vykonávanie merania meračom hrúbky laku

Základným pravidlom je rovnomerné priloženie meracej sondy miernym tlakom. Sonda umiestnená nesprávne pod uhlom môže poskytnúť nesprávny výsledok. Existujú dva základné typy meracích sond: ploché a sférické. Ploché sú náchylnejšie na chyby merania. Sférické sú presnejšie pri meraní v miestach, kde je rebrovanie.

Merače hrúbky laku si vyžadujú, aby bolo meranie uskutočnené na viacerých miestach, pretože je bežné, že povlak má na rôznych častiach toho istého vozidla rôznu hrúbku. Ak na niektorom prvku zistíte rozdiel niekoľkých desiatok mikrónov, oplatí sa urobiť okolo neho viac meraní, aby ste určili veľkosť prípadných opráv karosérie a laku.  Nech už hľadáte poradenstvo ohľadom meračov hrúbky laku či zariadenie do vašej dielne ako trakčná batéria alebo menič napätia, alebo hľadáte spoločnosť, ktorá vám zabezpečí kamerový systém, u nás ste na pravom mieste. Obráťte sa na nás a zaiste vám poradíme.

Prečítajte si tiež:


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/0/7/073b19f9-70d4-4431-9f10-0d1be3788d35/multibox.sk/web/clanky/wp-content/themes/betheme-child/includes/content-single.php on line 286
Jozef Doliňák