Na čo si dávať pozor pri kúpe stavebného reziva

Drevené dosky, drevené fošne alebo strešné laty od Píla - Pali

Si kutil alebo majster svojho remesla ? Pracuješ s drevom a potrebuješ sa dozvedieť akú majú mať rezivá ideálnu hrúbku či prierez? Si tu správne, v skratke totiž dostaneš odpovede na svoje otázky.

Drevené fošne, čo je potrebné o nich vedieť ?

Veľa majstrov, ako aj domácich kutilov sa pri nákupe zameriavajú hlavne na cenu, ktorá samozrejme hrá veľkú úlohu pri ich výbere. Otázka znie, dá sa materiál nakúpiť tak, aby bol cenovo prijateľný a taktiež zodpovedal kvalitám, ktoré splnia Vaše požiadavky? Naozaj budú fošne, ktoré majú hrúbku menej ako 30mm bezpečné a udržia nosnosť, ako uvádza predajca? Odpoveď znie – pravdepodobne nie (aspoň z dlhodobého hľadiska a v závislosti od vonkajšej záťaže). Množstvo predajcov totižto práve kvôli lákavej cene ponúka práve fošne takýchto rozmerov, ktoré však nie sú bezpečné z hľadiska nosnosti a následne rizika prelomenia, čím môžu vzniknúť značné poškodenia stavby. Preto odporúčame hrúbku 50mm. Takéto fošne spĺňajú stavebné požiadavky.

Drevené dosky a dôslednosť pri ich výbere

Plánujete stavbu napr. drevenej terasy či altánku na vašej záhrade? Hľadáte drevené dosky na predaj? Poradíme vám, načo si dať pozor. Vo všeobecnosti realizácia takejto stavby nie je práve lacná záležitosť. Drevené dosky, rovnako ako drevené fošne, predstavujú širokú škálu cenových ponúk a preto si treba dať pozor na to, kde a za koľko drevené dosky kúpite. Drevu sa totižto začalo dariť aj na čiernom trhu. Preto odporúčame pri výbere drevených dosiek skontrolovať pôvod a jeho certifikát, necertifikované drevo totižto zrejme pochádza práve z čierneho trhu a jeho kvalita nie je zďaleka taká dobrá, ako pri doskách s certifikátmi FSC alebo PEFC. Drevené dosky s takýmto certifikátom sú zaručene drevo získané z dreva, ktoré je ťažené v obhospodarovaných lesoch.

Akcia na drevené dosky?

Zväčša sa jedná práve o dosky bez certifikácie. Cena je doslova lahodiaca pre oko, ale výdrž týchto dosiek býva krátka. Ide totiž o nekvalitné drevo, ktoré je síce vzhľadom podobné tomu kvalitnému, ibaže po nejakej dobe sa (ne)kvalita dosky ukáže. Cena nie je tak podstatná ako výdrž dreviny a jej vzhľad. Preto ak potrebujete poradiť pri výbere kvalitnej drevenej dosky, neváhajte kontaktovať firmu Píla – Pali – špecialisti z oblasti predaja dreva, reziva a iných drevených materiálov.

Strešné laty – na čo si dať pozor?

Súčasťou konštrukcie krovu je latovanie. Ak chcete, aby bol výsledok efektívny, tak potrebujete strešné laty, ktoré sú suché a zdravé a musia zodpovedať zatriedeniu podľa normy. Suché laty by mali mať vlhkosť do 20%, záleží však aj od hrúbky reziva. Pokiaľ má rezivo nad 40mm, je prípustná vlhkosť max. 25% , platná norma však uvádza max 18%. Strešné laty, ktoré sú najpoužívanejšie, majú 40/50 mm. Samozrejme, výpočet by sme mali prenechať odborníkom, aby sme sa vyhli komplikáciám

Strešné laty 40 x 60 mm (dĺžka 3 m až 6 m) od pila-pali.sk
Strešné laty 40 x 60 mm (dĺžka 3 m až 6 m) od pila-pali.sk

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/0/7/073b19f9-70d4-4431-9f10-0d1be3788d35/multibox.sk/web/clanky/wp-content/themes/betheme-child/includes/content-single.php on line 286
mediatel