Na čo slúži výkup druhotných surovín?

výkup druhotných surovín

Článok v skratke:

Výkup druhotných surovín znižuje množstvo znečistenia na našej planéte.

Vďaka recyklácii máme reálny vplyv aj na kvalitu ovzdušia a pôdy.

Spracovanie druhotných surovín spôsobuje klesanie dopytu po nových polotovaroch, ktorých výroba a distribúcia generujú rôzne druhy škodlivín.

výkup druhotných surovín

Výkup druhotných surovín predstavuje súhrnné činnosti pre ďalšie prepracovanie odpadu. Výkup druhotných surovín zahŕňa predovšetkým materiály, ktoré môžeme prepracovať a použiť na výrobu nových predmetov. Ako môžeme využiť druhotné suroviny? Dočítate sa v článku.

Výkup druhotných surovín –  na čo sa dajú využiť druhotné suroviny?

Výkup druhotných surovín zahŕňa výkup papiera, skla, kovov, plastov, zeleného odpadu a organického odpadu (bio typ). O akých konkrétnych zvyškoch hovoríme? V prvom rade výkup druhotných surovín zahŕňa rôzne druhy kartónov, papierov, dokumentov, novín, sklenených fliaš, plechoviek, téglikov, hliníkových plechoviek, konzerv, medených drôtov z káblov a zvyškoch zo starostlivosti o záhrady či parky.

Ak chceme, aby bol výkup druhotných surovín efektívny, je potrebné tieto odpady vhodne pripraviť. Ide o veľmi jednoduché činnosti, bez ktorých sa však daná druhotná surovina môže stať nepoužiteľnou a nebude možné dokončiť všetky stupne recyklácie. Preto by ste mali sklo očistiť od zvyškov jedla, poskladať kartóny a odstrániť fóliu či pásku. Hliníkové plechovky alebo konzervy by ste mali umyť, alebo jednoducho opláchnuť. Pokiaľ ide o zelený odpad, nemôže obsahovať kamene, zeminu alebo iné materiály, ktoré nespadajú do definície zeleného odpadu. 

Čo všetko vznikne recykláciou z druhotných surovín?

Výkup druhotných surovín má nespočetné množstvo výhod. Z takýchto materiálov možno vytvoriť veľa užitočných predmetov a produktov. Nielen igelitové tašky, nové dózy, zošity z recyklovaného papiera či nové hliníkové dózy. Treba si však pripomenúť predovšetkým dôležitosť získavania cenných látok z druhotných surovín, a to, ako efektívne ich vieme využiť.

Vďaka tomu šetríme nielen suroviny ako papier či plast, ale aj mnohé druhotné látky, ktoré sa používajú na výrobu nových produktov tohto typu. Používaním druhotných surovín môžeme nielen ušetriť veľa vody, ale aj prispieť k zníženiu výrubu stromov, znížiť spotrebu ropy, znížiť uhlíkovú stopu a dokonca znížiť potrebu ťažby špecifických kovových rúd. Náš kovoštrotšrotovisko sú plne pripravené na výkup druhotných surovín, na výkup farebných kovov, na výkup špeciálnych zliatin či na výkup tvrdokovu. Vzhľadom na to, že naša firma sa zaoberá veľkou škálou vykupovaných druhotných surovín, ktoré sú dodávané na európsky trh, spĺňame všetky obchodné a dodacie kritériá. S realizáciou výkupu máme bohaté skúsenosti a môžete sa na nás plne obrátiť!

Prečítajte si tiež:


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/0/7/073b19f9-70d4-4431-9f10-0d1be3788d35/multibox.sk/web/clanky/wp-content/themes/betheme-child/includes/content-single.php on line 286
Jozef Doliňák