Podlahové kúrenie alebo radiátory?

podlahové kúrenie

Večná otázka všetkých stavebníkov je – urobiť podlahové kúrenie alebo inštalovať radiátory? Alebo sa rozhodnúť pre oba varianty? V skutočnosti neexistuje žiadna odpoveď na túto otázku, pretože každý typ ohrievania je iný a každý má iné dôvody.

podlahové kúrenie

Podlahové kúrenie a jeho výhody

Hlavnou výhodou, akú má podlahové kúrenie je jeho rovnomerné rozloženie po celej podlahovej ploche miestnosti. To zaručuje, že je teplota v každom rohu miestnosti rovnaká. Pri radiátoroch sa to nedá dosiahnuť, pretože ich teplo vyžaruje z vykurovacieho bodu. Preto môže byť jeden roh miestnosti trochu príliš horúci a druhý príliš studený. Pri podlahovom kúrení je teda teplota všade rovnaká.

Podlahové vykurovanie má ďalšiu výhodu. Okrem udržiavania rovnakej teploty v celej miestnosti má aj priaznivé rozloženie teploty vertikálne, t.j. vo výške miestnosti. Na podlahe je teplejšie a pri výške hlavy môže byt o 2 stupne Celzia menej.

Nadradenosť podlahového kúrenia

Hlavným argumentom, ktorý presviedča o nadradenosti podlahového kúrenia nad radiátormi je úspora pri prevádzke. Podlahové vykurovanie vyžaduje nižšiu teplotu vody vychádzajúcej z pece, ako pri radiátoroch. Podlahové kúrenie potrebuje ohriať vodu na 45 stupňov Celzia, aby sa v miestnostiach udržalo teplo aspoň 20-21 stupňov. To je obrovský rozdiel, keďže naše radiátory potrebujú až 65-70 stupňov Celzia.

Podlahové kúrenie sa zaiste oplatí a je inštalované takmer v každej novostavbe. Dokonca majitelia starších domov uprednostňujú tento spôsob vykurovania a neraz sa stretávame s tým, že vyhadzujú radiátory a prerábajú pôvodné kúrenie na podlahové. Hľadáte odborníkov, ktorí vám nielen poradia, ale aj zrealizujú podlahové kúrenie vo vašom objekte? U nás ste na správnom mieste. Okrem toho pre vás zabezpečíme elektrické vykurovanie či vykurovacie panely. Všetko závisí od vašich preferencií. Nechajte si poradiť a ozvite sa nám.

Prečítajte si tiež:


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/0/7/073b19f9-70d4-4431-9f10-0d1be3788d35/multibox.sk/web/clanky/wp-content/themes/betheme-child/includes/content-single.php on line 286
Jozef Doliňák