Solárne kolektory – zelená technológia, vďaka ktorej ušetríte

solárne kolektory

Solárne kolektory, inak povedané aj slnečné kolektory a s nimi súvisiaca fotovoltaika patria k ekologickým inštaláciám, ktorá napomáhajú chrániť prírodné prostredie a znižovať náklady za energie. Sú čoraz častejšie inštalované v nízkoenergetických domoch spoločne s rekuperačným systémom, fotovoltaickými panelmi a tepelným čerpadlom.

solárne kolektory

Na čo slúžia solárne kolektory?

Solárne kolektory, resp. slnečné kolektory sú veľké zrkadlové plochy inštalované predovšetkým na strechách a stenách budov. Solárne kolektory slúžia na ohrev vody. Sú zložené z mnohých špeciálnych vrstiev, ktoré zachytávajú slnečné lúče a premieňajú ich na teplo, prijaté nemrznúcou kvapalinou, ktorá je následne vedená potrubím do vodnej nádrže. Po odovzdaní tepla sa nosič opäť vráti do kolektora. 

Okrem kolektorov sú montované aj fotovoltaické panely, ktoré premieňajú slnečné žiarenie na elektrickú energiu. Nazývame ich aj solárne kolektory na výrobu elektriny. V dnešnej dobre sa vo veľkom využíva aj vykurovanie fotovoltaikou. Solárne kolektory na rozdiel od solárnych panelov nevyrábajú elektrinu, ale využívajú žiarenie, ako sme spomínali vyššie, na ohrev vody. Vstupná cena za solárne kolektory sa síce môže zdať vysoká, no návratnosť investície pocítite do 5 rokov.

Čo ďalšie nám okrem solárnych kolektorov pomáha šetriť?

Solárne kolektory nie sú jediné, ktoré šetria výdavky za energie. Rekuperácia do domu používa mechanické vetranie, ktoré reguluje výmenu vzduchu v budove. Rekuperácia používa rekuperátor, ktorý spätne získava teplo z použitého vzduchu.

Ďalším zeleným zariadením je tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo je v súčasnosti jedným z najlacnejších a najefektívnejších riešení. Čerpadlo zabezpečuje vykurovanie budovy, ohrev vody a chladenie. Na výrobu tepla využíva energiu zo vzduchu, vody alebo zeme. Chcete znížiť vaše výdavky za energie? Odporúčame sa poradiť s odborníkmi, ktorí sú v inštaláciách zelených technológií doma. Sme majstrami v oblasti vykurovania, chladenia, plynoinštalácie, zdravotechniky a vzduchotechniky. Zabezpečíme pre vás stropné chladenie, podlahové vykurovanie, nainštalujeme fotovoltaiku, solárne panely, plynové kondenzačné kotle a mnoho iných zariadení, ktoré vám nielen uľahčia život, ale ušetria nemalé finančné prostriedky na energiách. Kontaktujte nás ešte dnes. 

Prečítajte si tiež:


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/0/7/073b19f9-70d4-4431-9f10-0d1be3788d35/multibox.sk/web/clanky/wp-content/themes/betheme-child/includes/content-single.php on line 286
Jozef Doliňák