STK – kontrola, ktorej sa nevyhnete

STK

Každé auto na slovenských cestách podlieha STK kontrole. Okrem tejto kontroly sa odporúča pravidelne servisovať automobil v servise. Aký je rozdiel medzi STK kontrolou osobného auta a servisnou kontrolou? Prečo je absolútne nevyhnutné pamätať na vykonanie technickej skúšky? 

STK

STK vs. bežná – periodická prehliadka vozidla

Nie je tajomstvom, že sa auto počas prevádzky opotrebuje. Opotrebenie niektorých komponentov vozidla alebo ich náhle poškodenie môže spôsobiť zhoršenie bezpečnosti vodiča, cestujúcich a ostatných účastníkov cestnej premávky. A práve preto sú nevyhnutné nielen bežné technické prehliadky vozidiel, ale aj zákonom povinné STK kontroly. Preto, ak hľadáte STK v meste Turčianske Teplice, zabezpečíme vám ju. Pred tým však vysvetlíme, aké sú rozdiely medzi STK a periodickou kontrolou.

Technická kontrola vozidla je povinná. Ak auto prejde technickou kontrolou, dostane zápis do osvedčenia o evidencii a môže jazdiť. V prípade, že je stav automobilu nespôsobilý a STK vyhodnotí, že neprejde technickou kontrolou, vodič má čas na opravu vozidla. Po oprave je auto opätovne preskúmané. Periodická kontrola je majiteľom voliteľná kontrola. Výrobcovia však pravidelné periodické kontroly odporúčajú, pretože sú  zamerané na udržiavanie vozidla v dobrom technickom stave. Tieto pravidelné kontroly sa odporúča vykonávať tieto v autorizovaných servisoch.

Zaujímavosti o STK

Vedeli ste, že frekvencia STK kontrol je upravená zákonom? K STK sa zaraďuje aj emisná kontrola, ktorá je taktiež povinná a platia pre ňu rovnaké lehoty konania. Obe kontroly musia nové autá absolvovať do štyroch rokov od dátumu prvej registrácie na území Slovenskej republiky. Po vykonaní testu platia dva roky. Vynechanie technickej a emisnej kontroly môže mať vážne následky. 

Pre zaujímavosť: stojí za to vedieť, že v mnohých krajinách EÚ platia úplne iné predpisy týkajúce sa povinných technických kontrol. Napríklad, pred niekoľkými rokmi sa v Taliansku vykonávala povinná technická kontrola každých 10 rokov. Hľadáte STK v meste Turčianske Teplice? Obráťte sa n STK Horná Štubňa a STK vášho vozidla bude v správnych rukách.

Prečítajte si tiež:


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/0/7/073b19f9-70d4-4431-9f10-0d1be3788d35/multibox.sk/web/clanky/wp-content/themes/betheme-child/includes/content-single.php on line 286
Jozef Doliňák